wat is ecologisch tuinieren?

groen als gras, ecologisch tuinieren

Ecologisch tuinieren

Ecologisch tuinieren wordt voor iedereen steeds belangrijker maar wat is eigenlijk ecologisch tuinieren en hoe kun je je eigen tuin ecologisch, milieuvriendelijk en duurzaam inrichten?

Klimaatverandering, slechtere luchtkwaliteit, vermindering van biodiversiteit; het zijn een aantal actuele problemen. Veel mensen wonen in steden, waar weinig groen te vinden is. Door jouw tuin wat milieuvriendelijker in te richten, kan je zelf bijdragen aan de oplossingen en dat is dus ecologisch tuinieren! Door bijvoorbeeld meer dieren naar je tuin te lokken, kunnen bloemen zich sneller verspreiden, en creëren we een groenere leefomgeving.

Een ecologische tuin houdt rekening met de menselijke behoeften en draagt bij aan meer natuur, herstel van het landschap en een schoner milieu. In een ecologische tuin kiezen we planten die zijn aangepast aan de grondsoort en aan de omstandigheden.

Er is ook plaats voor spontane natuur – plantensoorten die zich spontaan vestigen – insecten en dieren. In een ecotuin gebruiken we geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest, streven we naar een minimum aan tuinafval en beperken we het energie- en waterverbruik.

Een ecologische siertuin

In een tuin kun je je ontspannen, spelen, eten of vrienden ontvangen. Afhankelijk van je wensen richt je je tuin in met een terras, bloemen, bomen en/of een vijver. Naar eigen smaak kies je voor strakke lijnen of juist organische vormen.

Dat is ook zo in een ecologische tuin, maar je houdt wel rekening met het milieu en de biodiversiteit. Door genoeg ruimte te laten voor groen en planten te kiezen die ook voor dieren interessant zijn, creëer je een tuin voor jezelf én de natuur.

Werk je ook mee met de natuur?

In een ecologische siertuin werken we mee met de natuur, zonder pesticiden of kunstmest te gebruiken. Kunstmest heeft wel een snelle werking, maar is ook snel weer uitgewerkt. De overschotten verdwijnen in de diepere bodemlagen waar ze het grondwater vervuilen. Voor je plant zelf blijft er zo heel snel niets meer over, waardoor je opnieuw moet bemesten.

ECOLOGISCH TUINIEREN
gazon ecologisch

Welke plant past in jouw tuin?

Planten hebben licht, water en voedingsstoffen nodig om goed te groeien. Wanneer je je bij de plantenkeuze in je tuin alleen laat leiden door wat je mooi vindt, bestaat de kans dat die planten het in je tuin niet goed doen. Hoe kun je dit vermijden?

In een ecologische siertuin nemen we de tuin zoals die is als uitgangspunt. Heb je een klei- of zandbodem? Heb je veel zon of vooral schaduw? Is de tuin erg nat tijdens de winter? Al die factoren breng je in kaart en vormen de basis voor je plantenkeuze.

Voor elke situatie zijn er planten die goed aangepast zijn aan de omstandigheden en die er zonder problemen zullen groeien. Het resultaat is een gezonde beplanting die natuurlijk overkomt en weinig zorgen vraagt.

De plantenzoeker van Velt laat je goede keuzes maken.

bron: velt.be

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als tuin Getagged
%d bloggers liken dit: