Tegels eruit groen erin

Je kent hem wel de slogan :

 “Tegels eruit, groen erin!”

Tegels eruit en groen erin of misschien beter een combinatie van grijs en groen!

Een groene tuin is goed voor het milieu, goed voor de vogels, bijen, vlinders, insecten maar vooral goed voor jezelf.

Maar je hebt natuurlijk ook een stukje terras nodig om van je tuin te kunnen genieten. En paden met terrastegels om door je tuin te kunnen lopen.


Alles draait om een goede verhouding tussen groen en grijs.

Terras

Teken eerst bij het ontwerpen van je tuin het terras in. Vaak ligt het dichtbij de woning, maar dit hoeft natuurlijk niet. Bekijk waar je de meeste zon/schaduw hebt en wat de beste plek is om te zitten. 

Maak het terras zeker niet te klein, met grote tuintegels 60×60 creëer je snel een ruim terras. Heb je de luxe van een grote tuin, zorg dan voor een zon- en een schaduwrijke plek om te zitten.

Kies voor beplanting in plaats van schuttingen. Een dichte beplanting geeft je net zoveel vrijheid én privacy als een schutting. Het voordeel is dat de vogels en andere tuindiertjes er een plek kunnen vinden. Ook kan regenwater wegsijpelen in de grond. Of plaats een open schutting waarin je klimplanten zoals hedera laat groeien. Dit groeit behoorlijk dicht.

Groen – minder werk dan je denkt

Veel mensen denken dat meer groen in de tuin automatisch meer onderhoudswerk betekent. Dit is een misverstand. Het hangt namelijk af van de inrichting van het groene gedeelte. Zorg voor een dichte beplanting met bodembedekkers. Als de bodembedekkers in elkaar zijn gegroeid is er amper ruimte voor onkruid en hoef je niet te wieden of te schoffelen. En niet te snel groeiende bomen en struiken hoeven bijna niet gesnoeid te worden.

Kies voor wat bloeiende planten in de tuin. Bijtjes en vlinders zullen ze zeker vinden.

Vlinders kiezen graag voor blauwbloeiende planten (Lavendel, Delphinium, Campanula en Veronica bijvoorbeeld).

Gazon

Echt gras, dat ruikt heerlijk, voelt lekker aan én kijkt mooi. Een gazon is het hele  jaar groen en vormt ook een goede opslag voor regenwater. In het najaar heb je weinig onderhoud aan gras. In het voorjaar en in de zomer moet je 1 tot max. 2 keer per week maaien. Ook helpt gras mee aan een koelere tuin. Lees hier verder voor veel tips voor een mooi natuurlijk gazon

Verticale tuin

Tegenwoordig kun je eindeloos combineren met een verticale tuin. Er zijn veel materialen waarmee je planten, kruiden en groenten verticaal kunt laten groeienGepubliceerd op
Gecategoriseerd als tuin Getagged