Besparen op boodschappen

hoe doe je dat?

besparen op boodschappen

Met een gezin van drie jong volwassen kinderen heb je een dure tijd. 

Eten is niet aan te slepen. Heb je net gegeten en een uur naderhand hebben de kinderen alweer honger.

Komen ze terug uit school of van trainen en de koelkast gaat weer open. Het wordt tijd om te gaan besparen op boodschappen

Prijzen boodschappen rijzen de pan uit

Sinds de oorlog in Oekraïne is er veel veranderd.

Prijzen schieten omhoog vooral door de hoge energiekosten.

Schijnbaar heeft alles met elkaar te maken. Energie is nodig om producten te kunnen maken. Vooral gas wordt overal voor gebruikt. Denk maar eens aan de ovens voor het bakken van broden. Een wat dacht je van het gas wat nodig is in de kassen om groente en fruit te kunnen telen.

Online boodschappen bestellen of zelf naar de Supermarkt.

Eerder bestelde ik online de boodschappen bij Jumbo

Lekker handig want dan hoef ik niet met de lege flessen te sjouwen. 

Online boodschappen doen is ook erg makkelijk ook al zijn de meeste supermarkten tot laat in de avond open. 

Daarnaast hoef ik ook niet de boodschappen drie keer in mijn hand te hebben voordat ze in de kast staan. Al met al dus een hoop gesjouw minder. 

Natuurlijk ga ik dan ook nog even snel naar de lokale supermarkt als ik iets tekort kom.

Ik ga besparen op mijn boodschappen

Met het lijstje van de Jumbo ging ik naar de Aldi en de Lidl. 

Precies dezelfde boodschappen kopen ging natuurlijk niet helemaal op. Maar ik had nu een hele volle kar , zelfs wat meer boodschappen, én het belangrijkste :

Ik was gewoon véél minder geld kwijt!

Nadeel was wel dat ik zelf naar de winkel moest rijden en toch weer met tassen en kratten aan het sjouwen was. Toch was het de moeite waard omdat ik aardig wat centjes had bespaard.

Niet iedereen heeft zoals ik een hekel aan boodschappen doen. Er zijn veel mensen die elk foldertje uitspitten en bij de betreffende winkels juist die ene aanbieding gaan halen. Petje af als je je boodschappen op die manier kan plannen en inkopen.

Voor mijn gevoel heb ik daar niet de zin in en de tijd voor. Ik vond mezelf al heel goed bezig door naar de andere supermarkt te rijden. En laten we wel wezen de boodschappen bij de Aldi zijn net zo lekker als bij de Jumbo.

De Albert Heijn heb ik al langer opzij gezet. Deze winkel vond ik altijd al vrij duur ten opzichte van andere supermarkten.

Het ligt er natuurlijk ook aan welk aanbod er bij je in de buurt is. Wij wonen in een heel klein dorpje in Brabant. Grote steden zijn een half uur rijden bij ons vandaan. Je boodschappen doe je dan bij de supermarkten in het dorp ernaast. Wij hebben het geluk dat elke soort supermarkt aanwezig is in de omliggende dorpskernen.

Een vriendin van mij vertelde onlangs dat ze de boodschappen bij de Nettorama ging doen. Daar had ik nog niet van gehoord. De Nettorama is inderdaad nog goedkoper. Helaas is deze winkel een half uur rijden bij ons vandaan. Tja als je dan ook de benzine en je tijd telt weet ik niet of je wel goedkoper uit bent.

Maar ik ben nog verder gaan kijken om te kunnen besparen.

Ook ons eigen eetgedrag kunnen we veranderen, of niet?

Ik heb altijd een tray cola en sinas flessen in de koelkast staan en heel veel flesjes water. Op al die flessen kunnen we makkelijk besparen”

Lege water flesjes worden weer gevuld met water uit de kraan 

Cola en Sinas worden vaak vervangen door water met een scheut Ranja

Minder op voorraad is minder beschikbaar dus wordt er ook sneller water gedronken!

Dit drukt niet alleen de kosten maar het is ook nog eens beter voor je gezondheid!

De koekjes bij de koffie in de kantine heb ik ook afgeschaft. Als het voor het pakken staat is het ook zo op. Staat het er niet dan mist ook niemand het.

Verder bak ik wat vaker een cake zodat alle koekverpakkingen zijn verdwenen in ons huis!

Chips is erg lekker maar ook vrij duur. Heb je het niet in huis dan wordt er bij ons nu ook sneller naar een appel, banaan of boterham gegrepen. Ook dit is goedkoper én beter voor de gezondheid.

Wat zijn we toch goed bezig!

Ik heb altijd gezegd overal op te willen besparen maar de boodschappen moeten er gewoon zijn. Nu met een paar kleine veranderingen bespaar ik wekelijks toch al snel enkele tientjes. Dat is toch zeker de moeite waard. Tel het maar eens uit over een heel jaar.

En ja , het is ook niet erg eens goed naar je uitgaven te kijken. Bewust worden van je uitgaven en je gedrag kan je een hoop geld besparen.

Er zijn natuurlijk nog een heleboel andere manieren om geld te besparen met je boodschappen. 

Deze besparingen zijn niet voor iedereen weggelegd maar ik zal er eens een paar opnoemen:

  • Leg zelf je groente en/of kruidentuintje aan
  • Gooi niet te snel eten weg
  • Spit de reclamefolders uit en pak je voordeel
  • Eet wat minder vlees
  • Ga minder uit eten
  • Zorg voor een grote diepvries om je (goedkope)voorraad in te slaan
  • Maak een boodschappenlijstje

Het voedingscentrum heeft een mooi lijstje gemaakt met tips voor het besparen van booschappen>>

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als besparen Getagged
%d bloggers liken dit: