Onkruid verwijderen in het gazon

onkruid in gazon verwijderen

Hoe verwijder je onkruid in het gazon

Onkruid in de tuin, gazon of stoep je ontkomt er niet aan. Onkruid verwijderen in het gazon of border is een steeds terugkerend klusje wat niet altijd even leuk is. 

Je kunt het jezelf wel een stuk makkelijker maken met de volgende tips:

Onkruid verwijderen met de hand

Met de hand kun je netjes werken en onkruid goed verwijderen zodat je het gazon grotendeels kunt sparen. Eventueel kale plekken die dan ontstaan dien je bij te zaaien voordat er weer nieuw onkruid gaat groeien.

Onkruid wieden met droog weer gaat heel goed. Als de grond wat nat is gaat dit klusje een stuk moeilijker.

Begin op tijd met onkruid verwijderen

In het voorjaar kun je het gazon verticuteren, bemesten en bijzaaien, Veel onkruiden heb je dan al te pakken. Hardnekkige onkruiden (met diepe penwortels)zul je nog moeten verwijderen. Deze onkruiden zullen met het verticuteren niet verdwijnen.

Als je er vroeg bij bent en het regelmatig bijhoudt, heb je er uiteindelijk minder werk aan.

Tegenwoordig hebben we zachte winters waardoor het onkruid het hele jaar door groeit. Dus ook in de winter kun je onkruid verwijderen.

Hoe kan je de kans op de groei van onkruid en mos verkleinen?

Onkruid en mos in het gazon kun je verminderen door het gras in topconditie te houden. Gras dat gezond en dichtbegroeid is laat immers weinig ruimte voor onkruid en mos.

Tussen de planten bedek je de bodem het best met schors, kastanje-houtsnippers of levende bodembedekkers. Zo leg je een fysische barrière aan, waardoor onkruidzaadjes nauwelijks plaats krijgen om zich te ontwikkelen. 

Kijk voor meer tips om je gazon mooi én gezond te houden op de site van de grasdokter.

Voor de stoep en straat zijn er hele handige onkruidborstels en schrapers:

onkruidlepel
www.grasdoktershop.nl

Veelgestelde vragen over onkruid:

Waarom groeit onkruid zo snel

Onkruiden zijn meester in voortplanten. Ze doen er alles aan om hun soort te laten overleven en zijn daarin erg efficiënt. Hun lichte zaden verspreiden zich gemakkelijk via de wind. Wanneer die op een vruchtbare bodem landen, voelen ze zich meteen thuis en beginnen ze te kiemen. De plantjes groeien in sneltempo en produceren weer nieuwe zaadjes om snel te verspreiden.

Hoe voorkom je onkruid en mos in het gazon

Onkruid en mos in het gazon kan je verminderen door het gras in topconditie te houden. Gras dat gezond en dichtbegroeid is laat immers weinig ruimte voor onkruid en mos.

Hoe voorkom je onkruid in de borders en tussen de planten

Bedek de grond met schors, kastanje-houtsnippers of levende bodembedekkers. Zo leg je een barrière aan waardoor onkruidzaadjes nauwelijks plaats krijgen om zich te ontwikkelen.

Hoe zit het met bestrijdingsmiddelen?

Houdt er rekening mee dat er vrijwel geen chemische bestrijdingsmiddelen meer zijn om onkruid goed aan te pakken. Bestrijdingsmiddelen worden steeds meer vervangen door biologische middelen wat de natuur, het grondwater én onze gezondheid ten goede komt.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als tuin Getagged
%d bloggers liken dit: