Milieubewust én ecologisch koken en bakken

Stappenplan beter en groener koken en bakken

groener koken

. Gebruik goede lokale verse producten en materialen.

1. Maak je eten met producten uit het seizoen

Groente en fruit omdat koken met de seizoenen goedkoper , verser en dus lekkerder is

Probeer de kalender voor groenten en fruit van Velt. Deze kalender kun je hier vinden.

2. Koop je eten bij de boer

Door te kiezen voor lokale producten, kies je voor lekker voedsel van onze eigen boeren. Het eten heeft namelijk geen kilometers moeten reizen om hier te komen én je steunt de lokale boeren en producenten.

Bekijk de lokale tips van Velt

Daarnaast weet je wat je koopt doordat de herkomst van groenten en fruit op het etiket vermeld moet staan.

3.Ga zuinig om met je voedsel

Voedsel is te waardevol om weg te werpen want het kost gemiddeld vijf keer meer energie om voedsel te produceren, bewaren, vervoeren en verwerken dan wat je er als voedingswaarde uithaalt.

We gooien per jaar veel te veel voedsel weg. Het artikel voedselverspilling vertelt je precies wat we we weg gooien maar vooral hoe je dat kunt voorkomen.

Restjes opnieuw verwerken tot een heerlijke maaltijd of hapjes is niet moeilijk.

Lees hier veel tips om restjes voedsel te verwerken en zuinig om te gaan met ons voedsel

4. Ga voor biologisch koken en bakken

Biologisch geteelde voedsel bevatten geen pesticiden: Bio-groenten hebben meer smaak en ze worden niet behandeld met pesticiden. Door natuurlijke vijanden aan te trekken en voldoende variatie en diversiteit in te bouwen, zijn bio-bedrijven beter bestand tegen ziekten en plagen.

Lees het artikel hoe je zelf je tuin kunt onderhouden zónder bestrijdingsmiddelen te gebruiken

zonder is gezonder

5. Eet af en toe wat minder vlees

Tegenwoordig komen er steeds meer vlees vervangers in de supermarkten en vegetarische gerechten. Minder vlees betekent minder CO2 uitstoot én is gezonder voor je lijf!

Lees verder voor meer tips en recepten om voedsel te maken zonder vlees

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als voedsel Getagged