Milieubewust én ecologisch koken en bakken

6. Maak al je eten zelf

Kant-en-klaar gerechten zijn vaak te vet- en bevatten veel suikers ook al kan in drukke tijden zo’n diepvrieslasagne handig zijn maar gezonder is het zeker niet.

Als je zelf kookt, weet je wat je eet en kun je bewuste keuzes maken voor je ingrediënten. Bovendien bespaar je veel geld en eet je lekkerder en gezonder.

Geen tijd om te koken? Maak een weekmenu en bereid al wat basisgerechten in het weekend. Veel kun je invriezen om later te gebruiken.

7. Koop zo min mogelijk verpakt voedsel maar koop vers

Vermijd verpakkingen en afval. Meer dan wat kranten, uitwasbare dozen en glazen potten heeft een tuinier niet nodig. Dat is heel anders in de winkel … Gebruik een stevige boodschappentas of een afneembare fietstas en kies je producten én je winkel verstandig. Koop vers voedsel zonder verpakking, koop droge voeding in een verpakkingsvrije winkel en kies voor herbruikbare verpakkingen.

8. Kook energiebesparend

Bewust bereiden is energie besparen:

Aan het fornuis bespaar je zelf door te stomen, wat rauwkost te maken of kort te bakken.

Kies voor ecologisch schoonmaken en ecologische materialen om je producten te bereiden.

Veel pannen, keuken en bakgerei bevatten schadelijke producten zoals micro plastics.

Gelukkig zijn er al veel winkels waar je betere producten kan kopen die ook nog eens milieuvriendelijker zijn

9. Kies voor variatie

Gevarieerd eten is voedzaam en lekker: Eco staat ook voor diversiteit.

Eet met gezond verstand; niet te veel en heel gevarieerd. Variatie kan in elke productgroep: granen, groenten, fruit en zuivel. Door goed te variëren met gezond voedsel hoef je je geen zorgen te maken om tekorten.

10. Geef de boer waar voor zijn geld

Geef de boer geld voor zijn waar: Voordat het voedsel op ons bord ligt, maakt het veel tussenstops. Elke schakel verdient aan het product. De boer krijgt echter het kleinste aandeel.

Doe mee met de Ecokookchallenge

ecochallenge


Leer hoe je het hele jaar door seizoensgebonden kookt, voorkom dat je eten moet weggooien én energie kunt besparen in de keuken?

Op deze en nog veel meer vragen krijg je een antwoord tijdens de Ecokookchallenge.

Je kunt je hier gratis aanmelden voor de ecokookchallenge

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als voedsel Getagged