Een airco; duurzaam of niet

Onze zomers worden heter en heter. Hoe hou je het in huis nog koel als er langer mooie en zonnige dagen zijn. De aankoop van een airco is de laatste jaren fors gestegen. Maar is een airco wel duurzaam of niet?

is een airco duurzaam

Een airco houdt het huis inderdaad koel en veel airco’s kunnen in de winter het huis verwarmen maar is een airco wel zo milieuvriendelijk en duurzaam?

Met andere woorden bestaan er duurzame airco’s of niet.

Wie het écht kouder wil krijgen in huis, moet het rigoureuzer aanpakken en een airconditioning laten installeren. Met het oog op duurzaam en milieuvriendelijk is dit misschien niet direct de eerste keuze.

Bestaan er duurzame airco’s? 

Het antwoord daarop is kort en bondig: ja, die bestaan. Al zal niet iedereen het daarmee eens zijn omdat een airconditioning veel energie verbruikt. Er bestaan echter airconditionings die efficiënt en milieuvriendelijk zijn en die rekening houden met de impact op het milieu.

Waar je op moet letten bij de aanschaf van airco die zo duurzaam mogelijk is? 

 • Energie-efficiëntie 
  Duurzame airconditionings gebruiken minder energie dan traditionele systemen. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals variabele luchtstroom, inverter compressoren en thermische opslag. 
 • Milieuvriendelijke koelmiddelen 
  Traditionele airco’s gebruiken koelmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, zoals HFC’s en HCFC’s. Duurzame airconditioningsystemen maken gebruik van milieuvriendelijke koelmiddelen, zoals water of CO2. 
 • Gebruik van hernieuwbare energiebronnen 
  Goede duurzame airconditioningsystemen kunnen gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, om te werken. Dit scheelt niet alleen een berg aan energiekosten, maar zorgt er ook voor dat de impact op het milieu wordt verminderd. 
 • Efficiënte luchtverdeling 
  Wanneer de lucht op een efficiënte manier wordt verdeeld, verspil je geen energie. Dit is een van de voordelen van de duurzame airco’s. Dat wordt bereikt door het gebruik van ventilatoren met variabele snelheden en de juiste plaatsing van luchtuitlaten. 
 • Split airco 
  Bij een split airco zijn binnen en buiten unit gescheiden. De binnen unit neemt de warmte op en het buitendeel geeft de warmte juist af. Hierdoor wordt er enorm efficiënt omgegaan met energie. Kies je daarnaast voor een multi-split variant, dan kan de airco niet alleen koelen, maar ook verwarmen. En dat is weer goed voor je gasrekening.  
 • Onderhoud 
  Iets waar niet direct aan wordt gedacht als we het hebben over duurzaamheid, maar wat wél de moeite waard is: onderhoud.  Regelmatige controles en het schoonmaken van de filters kunnen ervoor zorgen dat het systeem optimaal werkt en energie bespaart. 

Wat kun je nog meer doen om het huis te koelen

 • Een ventilator is ook nog steeds populair echter deze doet niet meer dan het verplaatsen van de warme lucht en wat koelte toewuiven. Een ventilator werkt ook goed tegen het verjagen van lastige muggen.
 • Sluit overdag de gordijnen om de zon en warmte buiten te houden
 • Houd deuren en ramen bij warmte overdag dicht
 • Isoleer je muren, dak en vloer
 • Gebruik goed glas voor je ramen

Kortom; wie écht duurzaam wil koelen, kiest voor betere isolatie, het sluiten van deuren, ramen en gordijnen, een goede zonwering of het sporadisch inzetten van een ventilator.

Bewust Nieuwbouw geeft je bruikbare tips om het huis te koelen zonder airco.

Werkt dat bij jou niet of wil je simpelweg de temperatuur beter kunnen regelen in huis, dan bestaan er absoluut systemen die efficiënter werken en de impact op het milieu verminderen.

Gepubliceerd op
Gecategoriseerd als besparen Getagged
%d bloggers liken dit: